Beeball | Finaledag

Na weken van uitstel, door de hitte dan wel de regen dan wel de 9-jarigen prik, konden we afgelopen woensdag dan eindelijk de finales spelen van het 17e Enschedees School Beeball Toernooi. En wel onder perfecte omstandigheden, zonnig en koel. Fijn dat alle 16 teams, zo’n 200 kinderen, aanwezig konden zijn.

Alle kinderen hebben 4 wedstrijden gespeeld en dus veel kunnen slaan, lopen, gooien, vangen en tikken. Onder luid gejoel van hun ouders/supporters hebben zij 798 punten gescoord. De finale ging uiteindelijk tussen Schateiland en Menkotoren, twee nieuwkomers in de eindstrijd, geweldig! Menkotoren heeft uiteindelijk als eerste school de Jan van der Molen Trofee gewonnen en mag hem een jaar op school laten glimmen. De wisselbeker is naar Jan vernoemd vanwege de uitzonderlijke hoeveelheid energie die hij al 17 jaar in dit toernooi heeft gestoken en dat zal hij nog jaren blijven doen als het aan ons ligt!

Ook gaat onze dank uit naar de spelleiders, assistent-spelleiders, veldcommissie, kantinecommissie, EHBO, het geluid, Sportaal, de ROC-studenten en alle andere vrijwilligers van de Tex Town Tigers. Het was weer een zeer geslaagd toernooi. Tot volgend jaar!

De uitslagen kunt u hier terugkijken, dit is de eindstand:

1. Menkotoren

2. Schateiland 1

3. Prinseschool PR 2

4. De Windroos

5. Sterrenborgh

6. La Res 2

7. Prinseschool PR 5

8. Anna van Buren 3

9. De Triangel 2

10. Bonifatius

11. Alfonsus 5

12. Anna van Buren 1

13. Park Stokhorst 1

14. Het Palet 1

15. ESV 2

16. La Res 1

Met vriendelijke groet,

De schoolbeeballcommissie

Schoolvaardigheid 2019

De Schoolvaardigheidsdagen, georganiseerd door de vakleerkrachten Bewegingsonderwijs Enschede en Sportaal, zijn dit jaar gehouden onder perfecte weersomstandigheden. Over twee dagen hebben zo’n 2500 basisschoolkinderen, uit de groepen 7 en 8, drie onderdelen afgewerkt. De Junglebaan (uitdagend survival parcours), de Minikamp (14 scholen strijden tegen elkaar in samenwerkingsspellen) , en de Vaardigheidsproeven (individuele vaardigheden).

Dit jaar hebben we extra aandacht besteed aan de processierups. Onderdelen zijn verplaatst, bomen zijn afgezet en nesten ingesealed, maar ook heeft Het Rutbeek twee keer over nesten weggezogen. Waardoor de kinderen hun onderdelen gerust hebben kunnen doen. Helaas hebben zo’n 300 kinderen van één school dit niet mee mogen maken, hun school had zelf besloten niet te komen vanwege deze rups.

Tijdens de dagen hebben we veel hulp gehad van Het Rutbeek, de EHBO, leerlingen van het ROC Sport en Bewegen, Stedelijk Lyceum Het Kottenpark en Zuid, Bonhoeffercollege Bruggertstraat en Wethouder Beverstraat. Nogmaals dank daarvoor.

De diploma’s zijn onderweg. Namens de hele commissie wensen we jullie een plezierige en sportieve zomer. Tot volgend jaar!  

FBK Games | Schoolatletiek

Op vrijdag 24 mei zijn de FBK Games gehouden voor basisscholen uit de regio Twente. Over 4 dagdelen hebben zo’n 40 klassen van zo’n 20 scholen deelgenomen uit de groepen 7 en 8. We starten met een gezamenlijke warming-up om vervolgens 5 individuele onderdelen af te werken; hordelopen, sprint, verspringen, kogelstoten en speerwerpen (met raket). Elk kind kreeg een nummer opgespeld en heeft twee pogingen per onderdeel. De scores werden bijgehouden door de groepsleerkrachten. Deze konden zij vervolgens op diploma’s noteren.

Afsluitend hebben de scholen een aangepaste estafette gelopen tegen elkaar. Er werd heen en terug gelopen over 60 meter, waardoor de stokjes frontaal moesten worden over gegeven. Dit leidde tot een aantal rondvliegende stokjes. Desalniettemin een prachtige ervaring in het FBK stadion te Hengelo.

Schoolvoetbal

Het was weer een zeer geslaagd voetbaltoernooi voor de scholen. Na op de woensdagen 27 maart en 3 april de voorrondes van het schoolvoetbaltoernooi te hebben gespeeld, was voor de groepen 7 & 8 van basisscholen in Enschede op woensdag 10 april de finaledag. Zowel bij de jongens prestatie als bij de meisjes werd OBS Het Wooldrik de grote winnaar. Bij de jongens recreatie ging de eerste prijs naar ESV. In totaal hebben er meer dan 180 teams meegedaan uit Enschede.

 Gedurende de drie woensdagen werden de wedstrijden georganiseerd door de voetbalverenigingen Tubanters, Sportclub Enschede, VV Victoria, Avanti Wilskracht en VV Rigtersbleek. Tijdens het toernooi kregen de verenigingen ondersteuning van ROC Sport & Bewegen studenten. De uitslagen van het toernooi:

Meisjes:

 1. Alfonsus 1

 2. Het Wooldrik 2

 3. Schateiland 2

 4. Bonifatius 1

Jongens prestatie:                            

 1. Het Wooldrik 2

 2. De Esmarke 4

 3. De Triangel 2

 4. Liduina 2

Jongens recreatie:

 1. ESV 2

 2. Paus Joannes 3

 3. Schateiland 4

 4. Het Vastert 3

PHOTO-2019-03-27-18-13-29.jpg

Twents Schoolschaats Kampioenschappen

Op woensdagmiddag 27 maart zijn de Twentse Schoolschaats Kampioenschappen (TSK) gehouden in de IJsbaan Twente. Georganiseerd door de IJsbaan Twente en de KNSB. Iedere basisschool kon een team samenstellen van 3 leerlingen. Het team mag bestaan uit zowel jongens als meisjes uit de groepen 3 t/m 8. Deelname was gratis, ook de schaatshuur was kosteloos. Alle deelnemers kregen een herinneringsmedaille na afloop.

Te winnen prijzen:

 • Sprint 100 meter, individuele prijzen in 3 leeftijdsgroepen (geen onderscheid in jongens & meisjes)

  Groep 3 en 4 – bekers voor de nummers 1, 2 en 3
  Groep 5 en 6 – bekers voor de nummers 1, 2 en 3
  Groep 7 en 8 – bekers voor de nummers 1, 2 en 3

 • Estafette – bekers voor de nummers 1, 2 en 3 van de estafette

 • Wisselbokaal (blijft in de ijshal) + vaste beker – winnaar eindklassement 100 meters +

  estafette

Er deden dit jaar 18 scholen mee met in totaal 48 teams, dus bijna 150 kinderen op de schaatsen. Slechts drie scholen uit Enschede; Anna van Buren en Park Stokhorst. Hopelijk zijn er volgend jaar meer Enschedese scholen aanwezig op dit goed georganiseerde en hartstikke leuke kampioenschap. De prijzen werden uitgereikt door niemand minder dan Gianni Romme. De uiteindelijke winnaars van het eindklassement waren:

 1. ‘T Iemnschelf uit Borne

 2. De Tweesprong uit Denekamp

 3. De Kerkewei uit Rossum

 4. Magenta uit Delden

Klik hier voor het eindklassement.

Tafeltennis

Op 6 maart zijn de voorrondes gespeeld van het schooltafeltennistoernooi op drie verschillende locaties. De kinderen van groep 5 en 6 speelden, in teams van 2 spelers, hun wedstrijden bij tafeltennisvereniging Twekkelerveld en de groepen 7/8 speelden als teams van 2 spelers bij de verenigingen DTS en Entac. Elk team speelde 4 rondes van 4 wedstrijden. Je speelt 1 tegen 1, dus elke speler speelt 2 wedstrijden per ronde. Een wedstrijd duurt 6 minuten.

Alle 53 teams (106 spelers!) speelden vervolgens ook op de finaledag op woensdagmiddag 20 maart. De teams met de meest gemaakte punten speelden de finales. De overige teams speelden de troostfinales. Ook op deze dag ging het erom zoveel mogelijk punten te maken in de vier te spelen wedstrijden. En veel punten zijn er gescoord!! Dit zijn de winnaars:

Groep 5/6:

 1. ESV 3

 2. ESV 1

 3. ESV 5

 4. Park Stokhorst 1

Groep 7/8:

 1. Het Wooldrik 1

 2. ESV 10

 3. Park Stokhorst 1

 4. ESV 1

Klik hier voor de uitslagen van de finales.

Er speelden 6 scholen mee aan het toernooi. ESV, het Palet, het Zeggelt, Bomans, het Wooldrik en Park Stokhorst. Die laatste deed voor het eerst mee en hebben dat met veel plezier gedaan. Zij komen volgend jaar zeker terug, hopelijk volgen meer scholen.

Schermafbeelding 2019-03-30 om 20.49.11.png
Schermafbeelding 2019-03-30 om 20.48.22.png
Schermafbeelding 2019-03-30 om 20.49.59.png


Basketbal 2018

De afgelopen twee dagen hebben 61 teams, verdeeld over 4 meisjes- en 8 jongenspoules, deelgenomen aan het schoolbasketbaltoernooi 2018. Op de eerste dag werden de poulewedstrijden gespeeld met als resultaat dat alle nummers 1 en 2 uit de poules zich konden plaatsen voor de finaledag. Wat een mooie en sportieve eerste dag hebben we gehad. Alle uitslagen zijn te vinden op toernooi.sportaal.nl.

Tijdens de tweede, en tevens finaledag werd er fel gestreden om de prijzen. Na wederom een zeer sportieve ochtend konden rond 13.30 uur de prijzen worden uitgereikt. 

Eindstand jongens:                                               Eindstand meisjes:

1. De Triangel 1                                                      1. Basisschool Bonifatius

2. ESV 1                                                                    2. OJBS het Palet 1 

3. Basisschool Bonifatius                                  3. Prinseschool Staringstraat 2

4. De Paulus school                                             4. De Sterrenborgh

Rest ons als schoolbasketbalcommissie alle deelnemers en begeleiders te bedanken voor hun geweldige inzet tijdens deze twee dagen. We hopen jullie volgend jaar allemaal weer te zien. Is het niet als deelnemer dan als supporter. Ook willen we via deze weg alle scheidsrechters van the Jugglers en Amical bedanken voor het leiden van de wedstrijden. Zonder scheidsrechters geen toernooi. Onze dank is groot.

We wensen jullie allemaal een goede jaarwisseling en tot in 2019.

Met sportieve groet,

De schoolbasketbalcommissie

Korfbal 2018

De korfbalfinales zitten er weer op. Bijzonder mooie omstandigheden hebben gezorgd voor een leuke sportieve middag bij korfbalvereniging Ons Clubje. Daar werden dit jaar de finales gespeeld van de groepen 5 en de groepen 6.

Tegenwoordig wordt er alleen nog maar monokorfbal gespeeld met de groepen 4,5 en 6. Een prima snel spelletje wat die leeftijdsgroepen goed aan te leren is. Wat het nog aantrekkelijker kan maken is de hoogte van de korf, deze staat op 3 meter voor groepen 5 en 6. Wellicht meer spelplezier als er meer gescoord kan worden met een korf die een halve meter omlaag gaat. Schieten terwijl je verdedigd word mag wel weer. Toch wel jammer omdat je op deze manier de kleinere kinderen benadeeld. De grote kinderen hebben namelijk geen hinder van de kleineren tijdens het schieten. Wellicht iets om mee te nemen naar volgend jaar. In ieder geval bedanken we alle vrijwilligers van de verenigingen in Enschede voor weer een geslaagd toernooi, hulde!

Dit zijn de bekerwinnaars van groep 5:

 1. Bonifatius

 2. Glanerbrug Noord 3

 3. Glanerbrug Noord 2

 4. Sterrenborgh

En van groep 6:

 1. Menkotoren 4

 2. Regenboog 3

 3. Glanerbrug Noord 4

 4. Park Stokhorst 4

Gefeliciteerd en tot volgend jaar!

Beeball 2018

De Finaledag van het 16e Enschedees School Beeball Toernooi is gespeeld. Het was vandaag lekker koel en droog met af en toe de zon. Park Stokhorst 2 heeft in een zinderende finale de Triangel verslagen, na een verlenging, met 15-14. En daarom kregen zij de wisselbeker uit handen van de Wethouder van Sport, Jurgen van Houdt. De bekers voor de 3e en 4e plaats gingen naar de scholen die al 16 jaar lang meespelen, alle edities dus: de Prinseschool en de Lonnekerschool. 

Eindstand:

 1. Park Stokhorst 2
 2. De Triangel 1
 3. Prinseschool PR 4
 4. Lonneker 2
 5. Bonifatius
 6. Prinseschool PR 5
 7. Het Zeggelt 1
 8. Alfonsus 5
 9. Prinseschool PR 3
 10. Het Stadsveld
 11. Menkotoren
 12. Sint Jan
 13. ESV 1
 14. Schateiland 1
 15. Windroos 2
 16. Bomans 1

Alle kinderen hebben een strippenkaart gekregen om eens mee te trainen bij de Tex Town Tigers (6 gratis lessen). En er waren weer de tasjes met water en fruit van onze sponsor De Boodschappenboer.
Dank gaat naar de 60 teams van de 32 deelnemende scholen en hun begeleiders, de spelleiders, de veldcommissie, het geluid, het barpersoneel, de studenten van het ROC Sport en Bewegen, de EHBO, Sportaal en de club Tex Town Tigers.

Tot volgend jaar!

Namens de Schoolbeeballcommissie

Rikko Wielink

Menzis Schoolvaardigheid 2018

De Menzis Schoolvaardigheidsdagen zitten er weer op. Een hele hete eerste dag en een hele regenachtige tweede dag kenmerkten deze 30e editie. Helaas moesten we vrijdag halverwege stoppen omdat het te lang bleef regenen. 

Voor het eerst dit jaar is de SchoolvaardigheidApp gebruikt door de juffen en meesters van de scholen. Ongeveer de helft heeft dit met succes gedaan. De rest heeft de formulieren ingevuld waarna de scores nog ingevoerd werden door de studenten van ROC Handel en Administratie. De diploma's komen jullie kant op!

Dank aan alle studenten, vrijwilligers, Het Rutbeek, EHBO, vakleerkrachten, ouders en begeleiders. Tot volgend jaar!

 

Twentedagen 2018

De Twentedagen zijn dit jaar weer terug in Almelo. Gastheer is CVV ON naast het Polmanstadion. KVLO Twente heeft het dit jaar gedaan in samenwerking met de vaksectie van AOC Oost en Vera Visser vanuit het po. Hieronder vind je een filmpje dat gemaakt is door TV Oost. 

De maatschappij verandert en de gymles op basisscholen dus ook. De huidige trends op dit gebied vragen om de inzet van vakdocenten. Althans als het aan de KVLO, afdeling Twente ligt. De Katholieke Vereniging Lichamelijke Opvoeding pleit al jaren voor vakleerkrachten in het basisonderwijs en vandaag, tijdens de Twentedagen, werd dit nog eens extra benadrukt. 

Net als in de film ...

Ruim 180 vakleerkrachten volgden vandaag, op diverse locaties in Almelo, workshop en trainingen tijdens de 24e editie van de Twentedagen van de KVLO. De gymdocenten moesten uit hun comfortzone want waar een kind vroeger nog blij werd van paaltjesvoetbal en bokspringen, vraagt het nu om free running en/of stunt camp. 

Voor elk wat wils ...

'Vandaag wordt nog eens goed duidelijk dat we tegenwoordig op een hele andere manier gymles geven. Waar we vroeger één voor één over de kast sprongen of aan de ringen zwaaiden, staat de hele gymzaal nu vol met uitdagende attributen. De leerlingen mogen vaak zelf bepalen wat voor een oefening ze gaan doen en hoe ze deze vervolgens uitvoeren. Een hele andere manier van lesgeven waar iedereen, atletisch en niet atletisch aan bod komt', aldus Bennie Nordkamp, docent lichamelijke opvoeding.

Inspelen op de vraag ...

'Deze hippe en dynamische gymlessen vergen jaarlijkse bijscholing maar ook een gedegen voorbereiding van de les. Verder wordt er veel meer gekeken naar het mentale aspect. De groepsleerkracht die ook verantwoordelijk is voor alle zaakvakken, kan dit er niet bij doen. En dus is meer dan ooit duidelijk dat een vakdocent lichamelijke opvoeding noodzakelijk is voor een juiste manier van lichamelijke opvoeding in het primair onderwijs', aldus Dorethy Bruggemann van de KVLO. 

Basketbal 2017

Schoolbasketbal in de Tubantia van donderdag 28 december, door Hans Assink.

Inmiddels weten we van Gerard dat het toernooi al voor 1985 werd georganiseerd en dus al langer dan 32 jaar bestaat. Als iemand nog over foto's uit die tijd beschikt, stuur ze dan naar rpwielink@hotmail.com. 

Deze editie was wederom een groot succes met een hele mooie finale als afsluiter. Dit jaar hebben 72 teams van 30 verschillende basisscholen meegedaan in de Diekmanhal. Uiteindelijk gingen de finales tussen OJBS Het Palet en OBS Prinseschool Staringstraat (meisjes) en ESV en OBS De Sterrenborgh (jongens). De kampioenen van dit jaar zijn Het Palet en De Sterrenborgh. Alle uitslagen kunt u op toernooi.sportaal.nl terugvinden.

Wij willen alle spelers/speelsters, begeleiders, supporters, scheidsrechters/vrijwilligers van Jugglers, EHBO, kantinepersoneel en natuurlijk de commissie bedanken voor twee fantastische wedstrijden. We zien jullie graag volgend jaar weer terug. Fijne jaarwisseling namens alle vakleerkrachten!

Netwerkbelevenis 2017

Lekker knallen en lekker eten! Dat was de belevenis voor dit jaar. De trofee gaat dit keer naar Tim Jongman, zijn sluipschuttersoog wist Marcel "ouwe strijder" Besselink te verslaan in de finale. De cie is blij met de gezellige dag! Maar uit ook zorgen over de lage opkomst aan collega vakleerkrachten (Angst voor rubberen kogels? In dat geval doorverwijzing MRT?). In de zomer van 2018 staat een volgende belevenis gepland, we gaan er alles aan doen om jullie (de vakcollega's) zover te krijgen. Ook hebben we weer het plan om samen een pubquiz te bezoeken, en wel op de dinsdagavond na een vergadering, met diner, afsluitend bij Jansen & Janssen. Geïnteresseerden kunnen zich alvast melden bij de cie. Gewoon doen! Tot dan.

IMG_1416.JPG
IMG_1417.JPG

Schoolvaardigheid Weersverwachting

Menzis Schoolvaardigheid wordt donderdag aangepast in verband met de hitte

Donderdag 22 en vrijdag 23 juni vindt de Menzis Schoolvaardigheid plaats op het Rutbeek in Enschede. Ruim 3.000 leerlingen van het basisonderwijs nemen deel. Vanwege de voorspelde hitte voor met name donderdag worden er enkele maatregelen genomen.

Het RIVM heeft afgelopen maandag een oproep gedaan om hitteplannen te activeren om gezondheidsproblemen te beperken. Naar aanleiding van de oproep van het RIVM heeft Sportaal in overleg met de GGD Twente en de schoolvaardigheidscommissie enkele maatregelen getroffen. Nancy Gerritsen van Sportaal legt uit: “In verband met de voorspelde hitte hebben we extra waterflesjes geregeld voor de kinderen. Daarnaast gaat donderdag het eindspel dat om 14.15 uur gepland staat, niet door. Rond dat tijdstip bereikt de temperatuur zijn hoogtepunt, dus dat lijkt ons niet verstandig. Daarnaast roepen we ouders op om hun kinderen dunne kleding aan te trekken, die wel bescherming biedt tegen de zon en de kinderen goed in te smeren. De vakleerkrachten bewegingsonderwijs, die alle onderdelen goed begeleiden, zullen daarnaast letten op de intensiteit van de sportonderdelen en daar waar nodig de onderdelen aanpassen. Met deze maatregelen verwachten we goed in te spelen op de hitte en alsnog twee leuke, sportieve dagen te draaien!”   

De Schoolvaardigheidscommissie

Hockey 2017

Het 2e Enschedese Schoolhockeytoernooi is gespeeld onder fantastische omstandigheden op de velden van EHV aan de Geessinkweg. In het zonnetje streden 20 teams van 10 verschillende scholen om de prijzen. De uiteindelijke winnaars zijn geworden:

 1. ESV 1
 2. De Triangel 1
 3. Park Stokhorst 1
 4. ESV 3

Dit jaar werd voor het eerst ook gespeeld door de groepen 7 en 8. Zij speelden met de officiële sticks en de daarbij behorende bescherming op een half veld. In totaal 6 teams van 4 verschillende scholen hebben deze primeur gespeeld. Dit zijn de winnaars:

 1. Drakensteyn
 2. ESV 2
 3. ESV 1
 4. ESV 3

Alle betrokkenen bedankt voor weer een fantastisch toernooi! Tot volgend jaar.