Schoolkorfbal 2018

De korfbalfinales zitten er weer op. Bijzonder mooie omstandigheden hebben gezorgd voor een leuke sportieve middag bij korfbalvereniging Ons Clubje. Daar werden dit jaar de finales gespeeld van de groepen 5 en de groepen 6.

Tegenwoordig wordt er alleen nog maar monokorfbal gespeeld met de groepen 4,5 en 6. Een prima snel spelletje wat die leeftijdsgroepen goed aan te leren is. Wat het nog aantrekkelijker kan maken is de hoogte van de korf, deze staat op 3 meter voor groepen 5 en 6. Wellicht meer spelplezier als er meer gescoord kan worden met een korf die een halve meter omlaag gaat. Schieten terwijl je verdedigd word mag wel weer. Toch wel jammer omdat je op deze manier de kleinere kinderen benadeeld. De grote kinderen hebben namelijk geen hinder van de kleineren tijdens het schieten. Wellicht iets om mee te nemen naar volgend jaar. In ieder geval bedanken we alle vrijwilligers van de verenigingen in Enschede voor weer een geslaagd toernooi, hulde!

Dit zijn de bekerwinnaars van groep 5:

 1. Bonifatius

 2. Glanerbrug Noord 3

 3. Glanerbrug Noord 2

 4. Sterrenborgh

En van groep 6:

 1. Menkotoren 4

 2. Regenboog 3

 3. Glanerbrug Noord 4

 4. Park Stokhorst 4

Gefeliciteerd en tot volgend jaar!

Beeball 2018

De Finaledag van het 16e Enschedees School Beeball Toernooi is gespeeld. Het was vandaag lekker koel en droog met af en toe de zon. Park Stokhorst 2 heeft in een zinderende finale de Triangel verslagen, na een verlenging, met 15-14. En daarom kregen zij de wisselbeker uit handen van de Wethouder van Sport, Jurgen van Houdt. De bekers voor de 3e en 4e plaats gingen naar de scholen die al 16 jaar lang meespelen, alle edities dus: de Prinseschool en de Lonnekerschool. 

Eindstand:

 1. Park Stokhorst 2
 2. De Triangel 1
 3. Prinseschool PR 4
 4. Lonneker 2
 5. Bonifatius
 6. Prinseschool PR 5
 7. Het Zeggelt 1
 8. Alfonsus 5
 9. Prinseschool PR 3
 10. Het Stadsveld
 11. Menkotoren
 12. Sint Jan
 13. ESV 1
 14. Schateiland 1
 15. Windroos 2
 16. Bomans 1

Alle kinderen hebben een strippenkaart gekregen om eens mee te trainen bij de Tex Town Tigers (6 gratis lessen). En er waren weer de tasjes met water en fruit van onze sponsor De Boodschappenboer.
Dank gaat naar de 60 teams van de 32 deelnemende scholen en hun begeleiders, de spelleiders, de veldcommissie, het geluid, het barpersoneel, de studenten van het ROC Sport en Bewegen, de EHBO, Sportaal en de club Tex Town Tigers.

Tot volgend jaar!

Namens de Schoolbeeballcommissie

Rikko Wielink

Menzis Schoolvaardigheid 2018

De Menzis Schoolvaardigheidsdagen zitten er weer op. Een hele hete eerste dag en een hele regenachtige tweede dag kenmerkten deze 30e editie. Helaas moesten we vrijdag halverwege stoppen omdat het te lang bleef regenen. 

Voor het eerst dit jaar is de SchoolvaardigheidApp gebruikt door de juffen en meesters van de scholen. Ongeveer de helft heeft dit met succes gedaan. De rest heeft de formulieren ingevuld waarna de scores nog ingevoerd werden door de studenten van ROC Handel en Administratie. De diploma's komen jullie kant op!

Dank aan alle studenten, vrijwilligers, Het Rutbeek, EHBO, vakleerkrachten, ouders en begeleiders. Tot volgend jaar!

 

Twentedagen 2018

De Twentedagen zijn dit jaar weer terug in Almelo. Gastheer is CVV ON naast het Polmanstadion. KVLO Twente heeft het dit jaar gedaan in samenwerking met de vaksectie van AOC Oost en Vera Visser vanuit het po. Hieronder vind je een filmpje dat gemaakt is door TV Oost. 

De maatschappij verandert en de gymles op basisscholen dus ook. De huidige trends op dit gebied vragen om de inzet van vakdocenten. Althans als het aan de KVLO, afdeling Twente ligt. De Katholieke Vereniging Lichamelijke Opvoeding pleit al jaren voor vakleerkrachten in het basisonderwijs en vandaag, tijdens de Twentedagen, werd dit nog eens extra benadrukt. 

Net als in de film ...

Ruim 180 vakleerkrachten volgden vandaag, op diverse locaties in Almelo, workshop en trainingen tijdens de 24e editie van de Twentedagen van de KVLO. De gymdocenten moesten uit hun comfortzone want waar een kind vroeger nog blij werd van paaltjesvoetbal en bokspringen, vraagt het nu om free running en/of stunt camp. 

Voor elk wat wils ...

'Vandaag wordt nog eens goed duidelijk dat we tegenwoordig op een hele andere manier gymles geven. Waar we vroeger één voor één over de kast sprongen of aan de ringen zwaaiden, staat de hele gymzaal nu vol met uitdagende attributen. De leerlingen mogen vaak zelf bepalen wat voor een oefening ze gaan doen en hoe ze deze vervolgens uitvoeren. Een hele andere manier van lesgeven waar iedereen, atletisch en niet atletisch aan bod komt', aldus Bennie Nordkamp, docent lichamelijke opvoeding.

Inspelen op de vraag ...

'Deze hippe en dynamische gymlessen vergen jaarlijkse bijscholing maar ook een gedegen voorbereiding van de les. Verder wordt er veel meer gekeken naar het mentale aspect. De groepsleerkracht die ook verantwoordelijk is voor alle zaakvakken, kan dit er niet bij doen. En dus is meer dan ooit duidelijk dat een vakdocent lichamelijke opvoeding noodzakelijk is voor een juiste manier van lichamelijke opvoeding in het primair onderwijs', aldus Dorethy Bruggemann van de KVLO. 

Basketbal 2017

Schoolbasketbal in de Tubantia van donderdag 28 december, door Hans Assink.

Inmiddels weten we van Gerard dat het toernooi al voor 1985 werd georganiseerd en dus al langer dan 32 jaar bestaat. Als iemand nog over foto's uit die tijd beschikt, stuur ze dan naar rpwielink@hotmail.com. 

Deze editie was wederom een groot succes met een hele mooie finale als afsluiter. Dit jaar hebben 72 teams van 30 verschillende basisscholen meegedaan in de Diekmanhal. Uiteindelijk gingen de finales tussen OJBS Het Palet en OBS Prinseschool Staringstraat (meisjes) en ESV en OBS De Sterrenborgh (jongens). De kampioenen van dit jaar zijn Het Palet en De Sterrenborgh. Alle uitslagen kunt u op toernooi.sportaal.nl terugvinden.

Wij willen alle spelers/speelsters, begeleiders, supporters, scheidsrechters/vrijwilligers van Jugglers, EHBO, kantinepersoneel en natuurlijk de commissie bedanken voor twee fantastische wedstrijden. We zien jullie graag volgend jaar weer terug. Fijne jaarwisseling namens alle vakleerkrachten!

Netwerkbelevenis 2017

Lekker knallen en lekker eten! Dat was de belevenis voor dit jaar. De trofee gaat dit keer naar Tim Jongman, zijn sluipschuttersoog wist Marcel "ouwe strijder" Besselink te verslaan in de finale. De cie is blij met de gezellige dag! Maar uit ook zorgen over de lage opkomst aan collega vakleerkrachten (Angst voor rubberen kogels? In dat geval doorverwijzing MRT?). In de zomer van 2018 staat een volgende belevenis gepland, we gaan er alles aan doen om jullie (de vakcollega's) zover te krijgen. Ook hebben we weer het plan om samen een pubquiz te bezoeken, en wel op de dinsdagavond na een vergadering, met diner, afsluitend bij Jansen & Janssen. Geïnteresseerden kunnen zich alvast melden bij de cie. Gewoon doen! Tot dan.

IMG_1416.JPG
IMG_1417.JPG

Schoolvaardigheid Weersverwachting

Menzis Schoolvaardigheid wordt donderdag aangepast in verband met de hitte

Donderdag 22 en vrijdag 23 juni vindt de Menzis Schoolvaardigheid plaats op het Rutbeek in Enschede. Ruim 3.000 leerlingen van het basisonderwijs nemen deel. Vanwege de voorspelde hitte voor met name donderdag worden er enkele maatregelen genomen.

Het RIVM heeft afgelopen maandag een oproep gedaan om hitteplannen te activeren om gezondheidsproblemen te beperken. Naar aanleiding van de oproep van het RIVM heeft Sportaal in overleg met de GGD Twente en de schoolvaardigheidscommissie enkele maatregelen getroffen. Nancy Gerritsen van Sportaal legt uit: “In verband met de voorspelde hitte hebben we extra waterflesjes geregeld voor de kinderen. Daarnaast gaat donderdag het eindspel dat om 14.15 uur gepland staat, niet door. Rond dat tijdstip bereikt de temperatuur zijn hoogtepunt, dus dat lijkt ons niet verstandig. Daarnaast roepen we ouders op om hun kinderen dunne kleding aan te trekken, die wel bescherming biedt tegen de zon en de kinderen goed in te smeren. De vakleerkrachten bewegingsonderwijs, die alle onderdelen goed begeleiden, zullen daarnaast letten op de intensiteit van de sportonderdelen en daar waar nodig de onderdelen aanpassen. Met deze maatregelen verwachten we goed in te spelen op de hitte en alsnog twee leuke, sportieve dagen te draaien!”   

De Schoolvaardigheidscommissie

Hockey 2017

Het 2e Enschedese Schoolhockeytoernooi is gespeeld onder fantastische omstandigheden op de velden van EHV aan de Geessinkweg. In het zonnetje streden 20 teams van 10 verschillende scholen om de prijzen. De uiteindelijke winnaars zijn geworden:

 1. ESV 1
 2. De Triangel 1
 3. Park Stokhorst 1
 4. ESV 3

Dit jaar werd voor het eerst ook gespeeld door de groepen 7 en 8. Zij speelden met de officiële sticks en de daarbij behorende bescherming op een half veld. In totaal 6 teams van 4 verschillende scholen hebben deze primeur gespeeld. Dit zijn de winnaars:

 1. Drakensteyn
 2. ESV 2
 3. ESV 1
 4. ESV 3

Alle betrokkenen bedankt voor weer een fantastisch toernooi! Tot volgend jaar.

Sportaal Nieuwsbrief Maart

Schoolbeeball 2017

Tex Town Tigers organiseert op woensdag 10,17 en 24 mei de voorrondes en 31 mei de finales van het schoolbeeball toernooi. Dit toernooi is bedoeld voor kinderen uit groep 4 en 5 en de wedstrijden worden gespeeld op de velden van Tex Town Tigers. De wedstrijden vinden plaats tussen 14.30 uur en 17.30 uur.
Elke team speelt 1 voorronde en de winnaars van de poule spelen op de finaledag. De wedstrijden worden gespeeld met negen spelers en er wordt in gemengde teams gespeeld. Wil je meedoen? Meld je dan voor 7 april aan via onze website.

 

Menzis Schoolvaardigheid


De schoolvaardigheidscommissie organiseert op donderdag 22 juni en vrijdag 23 juni de Menzis Schoolvaardigheid voor de groepen 7 en 8 op Het Rutbeek. De dagen zijn van 09.00 - 15.00 uur. De opzet van Menzis schoolvaardigheid blijft gelijk aan vorig jaar.We adviseren dat elke school een extra begeleider per groep meeneemt, voor eventuele calamiteiten. Elke school heeft in de week van 13 februari het bestand voor het invullen van de namenlijst van de deelnemers ontvangen. Bij slecht weer wordt er uitgeweken naar 29 juni en 30 juni 2017. Wil je meedoen? Meld je dan voor 19 april aan via onze website.

 

Opknapbeurt gymzalen

Met diverse sportvelden, sporthallen, sportzalen en gymzalen in beheer moet er flink onderhoud gepleegd worden. Deze week hebben kleedkamers van de gymzaal Hogelandstraat een nieuw likje verf gekregen. De komende weken wordt  er ook onderhoud gepleegd in de volgende zalen: Zaanstraat, Hoge Boekelerweg, Straatsburglaan, Varviksweg, Dr. Coppesstraat en Haaksbergerstraat.

 

Voetbal - sport- en fun camp 2017

In 2017 organiseert de Twentsche voetbalschool de 10e editie van het Voetbal - sport- en fun camp. Een gevarieerd 3-daags sport- en educatief programma op de campus van de Universiteit Twente.Er zijn veel voetbal activiteiten, maar tevens ook een afwisselend programma met diverse andere sporten, waarbij respectvol omgaan met elkaar centraal staat. Vanuit stichting Leergeld kunnen er 100 kinderen uit Enschede gratis aan dit programma deelnemen. Kinderen tussen 6 en 12 jaar kunnen deelnemen en slapen gewoon thuis.

Verdere info zie bijgevoegde flyer
Informatie via de website www.voetbalenfuncamp.nl

 

Kicken! Gratis lespakket voor scholen


In de zomer van 2017 is Nederland gastheer van het Europees Kampioenschap voetbal voor vrouwen: WEURO 2017. En nog mooier: in Enschede wordt de halve finale en de finale gespeeld!

Van 16 juli tot en met 6 augustus 2017 strijden zestien Europese teams, waaronder onze OranjeLeeuwinnen, tegen elkaar. Om dat te vieren brengt de organisatie van het EK begin 2017 een lespakket uit over voetbal voor alle leerlingen van de basisschool. In dit nieuwe lesmateriaal komen leerlingen - meiden én jongens - spelenderwijs meer te weten over dit evenement en over voetbal in het algemeen.

De eerste scholen uit Enschede hebben zich inmiddels aangemeld voor dit lespakket. Het lespakket verschijnt begin 2017 en sluit aan bij meerdere kerndoelen. Het materiaal bestaat uit verschillende lessuggesties, werkvormen en filmpjes voor de onder-, midden- en bovenbouw. Voor ieder wat wils!
Interesse in dit gratis lespakket? Bestel het dan hier!

Apenkooi 20+

Terug naar de basisschooltijd! Elke laatste vrijdag van de maand; Apenkooi! Voor meer informatie check: https://www.facebook.com/Playthegame.Enschede/ 

Pubquiz

Een klein verslag, voor de thuisblijvers, over ons uitje naar Central Park waar we meededen aan de pubquiz op maandagavond. 

Uiteindelijk hebben we met 9 topcollega's (!!) meegedaan aan deze kennisquiz. Na de loting bestond team Apekooi uit Gerard, Bernadet, Sanne, Maarten en Rikko. En team tien-tellen-in-de-rimboe uit Jeroen, Toon, Ivo en Rolf. Niet laatste worden was eerder een doel dan winnen, maar het allerbelangrijkste doel was natuurlijk je collega's te verslaan. 

Na 8 rondes pittige vragen, vele hapjes en drankjes (de pot is inmiddels leeg) zijn beide teams bij de beste 30 van de avond geëindigd, hulde daarvoor (totaal 34 teams). Waarbij team apekooi de onderlinge strijd heeft gewonnen met een (geloof ik) 25e plaats tegenover een (geloof ik) 28e plaats. Hiep hoi.

We waren zo enthousiast dat we besloten hebben dit binnen twee maand nog eens te doen. Hopelijk volgen er meer! Tot ziens. 

De Activiteitencommissie  

P.s. De commissie is inmiddels versterkt met Sanne (vervanger van Jeroen). Welkom Sanne! 

Schoolbasketbal

Dinsdag 27 en woensdag 28 december streden bijna 70 teams om de schoolbasketbal titel van Enschede. Het toernooi werd georganiseerd door basketbalvereniging The Jugglers en vakleerkrachten van het bewegingsonderwijs Enschede. Het was een zeer sportief en gezellig toernooi.

De uitslagen van het toernooi zijn als volgt:
 

Winnaars Jongens

1e prijs: Dr. Ariensschool

2e prijs: De Triangel 1 

3e prijs: Alfonsusschool 1 

4e prijs: OBS het Lang 1
 

Winnaars Meisjes

1e prijs: De Windroos 1

2e prijs: Bomansschool 1 

3e prijs:  De Triangel 1 

4e prijs: Prinseschool Staringstraat 1

 

Namens alle vakleerkrachten Bewegingsonderwijs Enschede willen wij de schoolbasketbal commissie bedanken voor hun inzet, dankzij jullie was er weer een geslaagd toernooi voor de kinderen!

 

Sport Kerst 2 Daagse 2 Januari

Wanneer:2 januari

Locatie:Performance Factory

Adres:Hoge Bothofstraat 45

Tijd:11.00 - 15.00

Kom samen met je vrienden en vriendinnen gezellig sporten en spelen!

Tijdens de Sport Kerst 2 Daagse kun je aan diverse workshops meedoen: free running, bounz, skaten, padel, boulderen en honkbal.

Daarnaast kun je voetballen, basketballen, badmintonnen, klimmen, klauteren en nog veel meer. De Sport Kerst 2 Daagse is er voor alle kinderen van de basisschool en de deelname is geheel gratis.

Draag makkelijk zittende kleding, bij voorkeur sportkleding en zorg voor schone schoenen!

De Sport Kerst 2 Daagse wordt georganiseerd door combinatiefunctionarissen Jeroen Kamp & Peter Oost. Vragen over de Sport Kerst 2 Daagse? Neem dan contact op via p.oost@sportaal.nl.

Sport Kerst 2 Daagse 29 December

Wanneer:29 december

Locatie:Deppenbroekhal

Adres:Rijnstraat 11

Tijd:11.00 - 15.00

Kom samen met je vrienden en vriendinnen gezellig sporten en spelen!

Tijdens de Sport Kerst 2 Daagse kun je aan diverse workshops meedoen: boogschieten, aikido, taekwondo en dansmatten.

Daarnaast kun je voetballen, basketballen, badmintonnen, klimmen, klauteren en nog veel meer. De Sport Kerst 2 Daagse is er voor alle kinderen van de basisschool en de deelname is geheel gratis.

Draag makkelijk zittende kleding, bij voorkeur sportkleding en zorg voor schone schoenen!

De Sport Kerst 2 Daagse wordt georganiseerd door combinatiefunctionarissen Jeroen Kamp & Peter Oost. Voor vragen kun je terecht via p.oost@sportaal.nl.